Frystorkningsprocessens historia
Torkning av potatisar
Även om tekniken är starkt förbättrad idag, tillämpades frystorkningsprincipen redan för århundraden sedan i Sydamerika. Inkafolket använde den för att konservera potatisar. Efter skörden skalade man potatisarna och lade dem ute i frosten under natten. På dagen låg de frysta potatisarna i den heta solen och torkade, så att fukten dunstade. Genom att upprepa denna rituell några dygn kunde potatisfibrerna bevaras ända upp till ett år. Konstigt att det skulle dröja flera hundra år innan kylskåpet uppfanns i Europa och att maten på så sätt kunde förvaras längre.
Andra världskriget
Andra Världskriget påskyndade utvecklingen av frystorkningsprocessen. Det amerikanska försvarsdepartementet tyckte att frystorkning var ett idealiskt sätt för att kunna bevara blodplasma och penicillin längre. Några årtionden senare insåg även NASA fördelarna. Fram till dags dato tillämpar den amerikanska rymdfartsorganisationen principen att hålla näringsfrakten i space shuttles så lätt som möjligt. Sedan 1960 har mer än fyrahundra olika sorters frystorkad näring hittat vägen till butikerna. Den mest kända är frystorkat kaffe.